Volg deze basisrichtlijnen om de locatie van de brandstoftank te bepalen:
- houd de brandstoftank uit de buurt van de motor (als de motor voor is, het reservoir moet op de achterkant worden geplaatst, en omgekeerd); het plaatsen van de brandstoftank aan de achterzijde van de auto verdient de voorkeur, omdat de zwaarste verkeersongevallen het gevolg zijn van frontale botsingen, de invasies vinden echter meestal plaats. bij gemiddelde snelheden;
- in sommige gevallen ontwerpers, die comfortabelere omstandigheden willen creëren en de cabine willen beschermen tegen het binnendringen van brandstof, ze zetten de brandstoftank, aan de buitenkant van de carrosserie; met een dergelijke oplossing is er echter een grotere kans dat de tank wordt blootgesteld aan schade, niet alleen bij een verkeersongeval, maar ook door de impact van oneffen wegdek.
Onderzoeksresultaten geven aan:, dat er ook brandstof kan lekken uit een brandstofvulopening die niet goed afgesloten is met een plug. Tijdens de tests van auto-botsingen bij verschillende snelheden werd een gedetailleerde analyse van dit fenomeen uitgevoerd. De resultaten waren als volgt:: als de tankvervorming klein is:, het is de kurk die een paar millimeter omhoog komt, die een ringvormige opening veroorzaakt, er kan brandstof doorheen morsen; als de brandstoftank aanzienlijk vervormt, de kraan gaat eraf, en het vulgat is beschadigd. Wanneer geconcentreerde dynamische kracht direct op de tank inwerkt, het is aanzienlijk beschadigd, en een straal brandstof gutst uit de vulopening tot een hoogte van ongeveer 4 meter.
De beschreven verschijnselen getuigen hiervan, dat bij soortgelijke schade een brandbaar mengsel kan ontstaan. Wanneer de dop het vulgat goed afdekt, de brandstof kan niet opraken. vermeld, dat schade aan de brandstoftank alleen kan worden veroorzaakt door aanzienlijke krachten. De resultaten van speciale tests van de brandstoftank zelf toonden aan:, dat het aanzienlijke vervorming kan ondergaan zonder te barsten (vergezeld van lekkage van brandstof), zelfs als het gevuld is met vloeistof.
Gebaseerd op de resultaten van autoweerstandstests tegen het raken van een metalen obstakel (de brandstoftank bevond zich voor in de auto), uitgevoerd met verschillende snelheden, de volgende conclusies werden getrokken:
- botsingen met lage snelheid doen de tankwanden niet barsten, en de tank blijft op zijn plaats;
- schokken met gemiddelde snelheid veroorzaken een lichte vervorming van de tankwanden zonder te barsten; benzinetank, het werkt als een element dat krachten op het lichaam overbrengt en het lichaam vervormt; bij verdere verhoging, botssnelheid, de vervorming van de brandstoftank neemt toe, er zijn lichte scheurtjes op deze plaatsen, waarbij de tank in contact staat met uitstekende delen (carrosserie bevestigingsbouten, carrosserie- of framedelen, enz.), in dit geval is de brandstof al aan het morsen;
- als gevolg van een botsing met zeer hoge snelheid wordt de brandstoftank volledig vernietigd, en brandstof morst snel een paar meter rond de auto.
Het onderzoek heeft aangetoond, dat de brandstoftank voldoende mechanische weerstand heeft tegen de inwerking van dynamische krachten, maar wanneer de botsing met hoge snelheid plaatsvindt, dit is wanneer brandstof uit de vulopening stroomt, en in uitzonderlijke gevallen ook door scheuren in de tank.