De doorbraak op het gebied van dieselmotoren voor personenauto's was het gebruik van directe injectie. Zoals u weet, motoren met injectie in de verbrandingskamer in de zuiger zijn efficiënter en dus zuiniger dan motoren met indirecte injectie. Het nadeel van niet-voorkamerverbranding is het hogere geluidsniveau en het probleem van de zuiverheid van uitlaatgassen. Deze nadelen werden geëlimineerd na invoering van hoge injectiedrukken, elektronische controle- en pre-injectiesystemen. Directe injectie werd voor het eerst geïntroduceerd in de Fiat Croma TDI in 1988 R., de uitvinding werd echter gepopulariseerd door Volkswagen. De eerste VW TDI-dieselmotor met directe injectie en volledig elektronische besturing werd aan het publiek voorgesteld op de IAA in Frankfurt in 1989 R. De TDI-motor luidde een echte revolutie in de constructie van dieselmotoren in. Dit kon echter alleen worden bereikt dankzij dit, dat andere fabrikanten ook begonnen met het produceren van dergelijke motoren. Allemaal hebben ze bijgedragen aan een compleet nieuw imago voor de dieselmotor: soms langzaam, luidruchtig en hard werkend – vandaag is hij pittig, comfortabel en zeer zuinig.
aanvankelijk, directe injectie werd uitgevoerd door een verdelerpomp. Hierdoor kon meer vermogen uit de turbodiesels worden gehaald (de benzinemotoren waren echter nog krachtiger met dezelfde cilinderinhoud) en het verlagen van de verbranding; het kenmerkende ratelende geluid van een dieselmotor bleef echter. De echte doorbraak vond plaats aan het einde van de jaren 90., dankzij nieuwe injectietechnieken. In 1990 R. de industriële implementatie van het Unijet-systeem is begonnen – de eerste variëteit van Common Rail, ontwikkeld door Magneti Marelli, Fiat en Elasis onderzoekscentrum. Deze fase eindigde in 1994 R., toen Fiat Auto besloot de partner te kiezen met de meeste ervaring op het gebied van dieselinjectiesystemen (De fabricagetoleranties van de injectoren zijn niet opgelost). Het patent werd verkocht aan Robert Bosch, om ontwikkelingswerk te voltooien en te implementeren in industriële productie. Door de productierechten over te nemen, gaf Bosch de nieuwe oplossing, overgenomen uit de Engelse taal, nazwę Common Rail |. Het betekent common rail, strip (spoor = spoor). Bedrijven die deze oplossing gebruiken, noemen ze anders, bijv. Peugeot gebruikt de letters HDi (afkorting van "Hoge druk Directe injectie"), d.w.z. hogedrukinjectieregeling;, naar Mercedes – CDI (Common-rail directe injectie).
Op deze manier, negen jaar na de lancering van de Fiat Crom TDI, in oktober 1997 R. Alfa-auto op de markt 156 JTD, uitgerust met turbodiesel 1.9 JTD 8V Unijet met de kracht 105 KM, het leveren van voorheen onbereikbare resultaten. Een echte revolutie was het Common Rail-type voedingssysteem dat erin werd gebruikt. Dankzij de talrijke voordelen won het systeem al snel de erkenning van de meeste autofabrikanten en kort na zijn première werd het onder de motorkap van andere auto's geplaatst (m.in. Mercedes-Benz-modellen, Peugeot, Renault, Opel, Doorwaden). Tegenwoordig gebruiken bijna alle autofabrikanten deze oplossing, behalve Volkswagen, die besloot om te creëren in 1998 R. een alternatief injectiesysteem dat bekend staat als PDS (Niet m. Pomp-Duse-systeem) de UIS (Ang. Unit-injectorsysteem). Dit systeem gaat hierover, dat voor elke cilinder een aparte injectiepomp in combinatie met de injector wordt geleverd.