Latere systemen in de auto wijken als slecht verdedigde bolwerken onder de druk van elektronica en automatisering. De computer beslist over de werking van het stuur en het stuurbekrachtigingssysteem.
Stuurservo's hebben lang de functie gekregen om de intensiteit van de stuurbekrachtiging te veranderen, afhankelijk van de snelheid van de auto. Het idee van een dergelijke oplossing ligt voor de hand: wanneer de auto langzaam rijdt, de steun is sterk, wat bevorderlijk is voor het comfort van het gebruik van de auto. En als het snel gaat, de stuurbekrachtiging verslijt, omdat bij hoge snelheden diepe en nerveuze stuurbewegingen niet nodig zijn.
Variabele overbrengingsverhouding
Ontwerpers willen het stuursysteem gebruiken, op gelijke voet met de rem, meewerken aan het stabiliseren van het spoor. Vandaar het idee voor de stuurinrichting 0 variabele overbrengingsverhouding, uitgevoerd door BMW, ZF en Boscha. De eerste serieauto met een dergelijk systeem was BMW 5. Dit tandheugelstuursysteem is klassiek, hydraulische booster. Plaatsing op de stuuras (voor het traditionele rek) extra planetaire versnelling, waardoor het systeem de positie van de voorwielen kan corrigeren, zonder de mechanische continuïteit tussen hen en het stuur te verbreken.
De ingaande as van dit planetaire tandwiel is de stuuras, de uitgaande as is een gewoon rondsel;, tandheugel stuurinrichting. De behuizing van het planeetwiel is een wormwiel, die kan worden gedraaid door een externe elektromotor of vergrendeld kan blijven. In het laatste geval werkt de hele stuurinrichting als een klassiek apparaat met vaste overbrenging. Op zijn beurt wanneer deze behuizing onderhevig is aan rotatie, de effectieve overbrengingsverhouding varieert, omdat de draaihoeken van de stuuras en het tandheugelrondsel dan niet gelijk zijn.
Bij lage autosnelheden vermindert de planetaire versnelling de overbrengingsverhouding van het hele systeem of, met andere woorden, vergroot automatisch de hoek van de wielen, om het manoeuvreren te vergemakkelijken. Naarmate de snelheid van de auto toeneemt, neemt de totale stuuroverbrenging geleidelijk toe, en bij hoge snelheden is het natuurlijk de grootste, vandaar dat een kleine draai aan de wielen een grote draai aan het stuur vereist. Dit helpt bij nauwkeurig en soepel rijden. De werking van deze transmissies wordt ondersteund door de eerder genoemde variabele stuurbekrachtiging. Alles wordt aangestuurd door een elektronisch systeem, die de gegevens ophaalt die worden gebruikt voor de werking van ESP, d.w.z. de hoek en snelheid van het stuurwiel, wielomwenteling en autosnelheid enz..
Het nadeel van de BMW-oplossing zijn de hoge kosten, en zeker, moeilijk voor sommige chauffeurs om te accepteren, niet-soepele bediening van het stuursysteem op de weg, waar ga je eens sneller, en eenmaal langzamer.