De geschiedenis van de autolamp

Oprichter van de naamloze vennootschap Westfalische Metalllndu-stri (WMI) was Sally Wind-muller, en de eerste producten van de fabriek zijn lantaarns voor kaarsen, petroleumlampen, messing hoorns en toebehoren voor paardenkarren en fietsen. Omdat het einde van de 19e eeuw ook de geboorte van een auto is, het was vrijwel direct aan te raden om het aanbod uit te breiden, ook over onderdelen voor de eerste automobielen. Ze werden gedemonstreerd in 1903 R. op de motorshow in Berlijn, waar tegelijkertijd de jonge producent een prijs won voor de constructie van hardmetalen verlichting. In 1908 R. de naam "Helia" verscheen (Niet m.: heli = duidelijk), die een acetyleenreflector werd gedoopt met een paraboloïde reflector en een spiegelconcave spiegel. In vergelijking met de voorheen veelgebruikte kaars- en olielantaarns had hij tot zijn beschikking 50 keer groter vermogen van de lichtstroom en tweemaal het bereik (doen 300 m, extra bedankt, plat-convexe convergerende lens). Tegelijkertijd werd de productie van batterijlampen gelanceerd en werden de fabrieken uitgebreid, die te klein werden in verhouding tot de behoeften.

Introductie van ca. 1910 R. elektrische gloeilampen hebben de marktvraag veranderd;. WMI biedt nu koplampen met geprofileerde lenzen, met verstelling door middel van een trekstang, waardoor verblinding van andere weggebruikers werd voorkomen, rode positielichten en geel (dan!) STOP lichten, kentekenplaatverlichting en generatoren. Het effect van grootlicht en dimlicht werd ook verkregen, gebruik van twee koplampen die onder verschillende hoeken zijn geplaatst. De ontwikkeling van het bedrijf resulteerde in de opening van een vestiging in Londen, Parijs, Wenen, Barcelona, Milaan en New York. De goede reeks werd echter onderbroken door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en de noodzaak om orders voor het leger uit te voeren. Kort na het einde van de vijandelijkheden vonden er eigendomsveranderingen plaats in het bedrijf; liet ze door S.. Windmulator (1921 R.), en de familie Hueck nam het meerderheidsbelang over (1923 R.).
De uitvinding van v 1924 R. de dubbelgloeilamp was een kans voor WMI om een ​​verloren positie terug te winnen. Nieuwe oplossingen hielpen het te versterken, m.in. elektrische remlichten en elektrische claxons. Het hoogtepunt van deze fase was de registratie van het handelsmerk "Helia" en het bijbehorende grafische symbool bij het Duitse octrooibureau. De eigenaren breidden het assortiment stelselmatig uit, nu ook inclusief reflectoren, achteruitkijkspiegels, aanstekers, stroomonderbrekers, schakelaars, ruitenwissers en andere onderdelen en accessoires. In 1930 R. ze werden vergezeld door schouderrichtingaanwijzers, mistlampen en speciale koplampen ontworpen voor het rijden in bochten. Activiteit buiten Duitsland hervat, door te exporteren naar het VK. Brittannië, Scandinavische landen, Nederland en zijn koloniën, Kin, India en Zuid-Amerika. In de jaren na de winst 30., nadat Hitler aan de macht kwam, Staatsinmenging in de economie en de hausse in de auto-industrie betekende verdere welvaart voor het bedrijf. Naast de samenwerking met de industrie, werden er geplande trainingen gegeven aan slotenmakers en gereedschapmakers, ook werd er een samenwerking tot stand gebracht met het Nederlandse warenhuis Sluyter, waardoor een wereldwijd distributienetwerk ontstond. In 1935 R. het bedrijf ontving een order voor de productie van koplampen en lampen voor Volkswagen-prototypes, een jaar later werd het ondertekend (onderworpen aan exclusiviteit) contract voor de levering van verlichtingselementen voor de Ford-fabriek in Keulen. Geldig in het Derde Rijk vanaf 1937 R. voorschriften, specificeren van de technische voorwaarden van voertuigen, gunstig waren voor bedrijven zoals, zoals WMI, het stimuleren van de vraag naar merkproducten. Daarom overschreed de werkgelegenheid in de fabrieken al snel 1000 mensen, een omzet – miljoen mark (1939 R.).
Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon de zoektocht naar nieuwe technologieën, deels vanwege problemen met toegang tot natuurlijke hulpbronnen. Glas bijv.. vervangen door plastic (geraffineerde harsen). In 1942 R. er is een methode ontwikkeld om gele en rode achterlichtlenzen te produceren in de vorm van een uniform Duroplast-profiel. In deze periode ca. 30% omzet was de levering van onderdelen voor fietsen, daarnaast werden koplampen voor motorfietsen en boten vervaardigd.

De oorlogsvoering spaarde de fabriek in Lippstadt, dus al binnen 1945 R. met toestemming van de Britse bezettingsautoriteiten 45 medewerkers stonden bij hun werkplaats. Aanvankelijk produceerden ze enkele batches reserveonderdelen voor de behoeften van de handel en voor de geallieerde legers.

Valutahervorming 1948 R. gaf aanleiding tot het Duitse "economische wonder". De wederopbouw van het land met de deelname van de VS en westerse landen stond gelijk aan een snelle stijging van de levensstandaard en de heropleving van de auto-industrie.

Van 1950 R. Enkele jaren van intensieve reconstructie en modernisering van de WMI-installaties zijn gedateerd. Het gaat gepaard met een wijziging in de rechtsvorm van de onderneming – transformatie van een naamloze vennootschap naar een naamloze vennootschap. en scheiding van de structuur van de eerste bedrijven – kinderen. Tegelijkertijd werden de contracten met Ford en Volkswagen vernieuwd, het leveren van verlichtingssets voor de zgn. eerste voertuiguitrusting. In de Ford Tau-nus z 1951 In het jaar werden voor het eerst moderne richtingaanwijzers gebruikt in plaats van de eerder gebruikte signaalpijlen, Borgward volgde snel. jaren 1957/58 bracht verdere innovaties: asymmetrisch dimlicht en achterlicht met reflector, voorzien van optische prisma's in de schaduw. De jaarwisseling 50. I 60. dit is de periode waarin nieuwe fabrieken worden geopend (bijv. in Paderborn en Bremen) en het beheersen van nieuwe technologische processen en het gebruik van nieuwe materialen, m.in. thermoplasten. Hierdoor blijkt het mogelijk om aan de steeds strenger wordende eisen van klanten te voldoen, beide technisch, en esthetisch (styling). In 1959 R. WMI GmbH wordt een commanditaire vennootschap (KG). Vanaf halverwege de jaren 50. er is ook de oprichting van filialen en buitenlandse vertegenwoordigingen (Zwitserland, Australië, Mexico, Spanje en Zuid-Afrika), evenals de overname van fabrieken in de machine- en metaalindustrie in Duitsland. In 1961 R. WMI heeft meer dan 7 duizend. mensen en draait zich om 100 miljoen mark per jaar.