De duurzaamheid van banden hangt in grote mate af van het juiste gebruik ervan. De gebruiker heeft er een grote invloed op. Hij is het die voor de technische staat van het voertuig moet zorgen en de juiste rijtechniek moet gebruiken.
Het handhaven van de juiste geometrie van het onderstel is essentieel voor de werkomstandigheden van de band. Overmatig toespoor of divergentie van de wielen en de verkeerde camberhoek veroorzaken versnelde bandenslijtage en verslechtering van de grip. Een soortgelijk effect wordt uitgeoefend door overmatige speling in het stuursysteem en de lagers, versleten onderdelen van de ophanging (veren, schok absorbeerders) en slecht afgestelde remmen, die bovendien trillingen kunnen veroorzaken. Dit geldt vooral voor de vooras. De dynamische balans van de wielen is ook belangrijk. Het wordt aanbevolen om dit te doen, zelfs wat? 10 duizend. kilometerstand.
Wat betreft de bedrijfsomstandigheden van de auto:, vergeet niet om de banden te laden in overeenstemming met de aanbevelingen van de fabrikant (volgens de belastingsindex). Dit voorkomt ongecontroleerde vervorming van de banden, wat leidt tot een afname van de weerstand tegen schade als gevolg van een stijging van de temperatuur. Handhaving van de bandenspanning gespecificeerd in de handleiding van het voertuig, aangepast aan de belasting van de auto, is de primaire verantwoordelijkheid van de bestuurder. Deze waarde moet worden aangevinkt "koud" co 1-2 weken en voordat u aan een langere route begint, zonder het reservewiel te vergeten. Beide druk te laag, en te hoog is nadelig voor de duurzaamheid van de band. Een te lage druk vermindert de rijveiligheid in bochten aanzienlijk. De auto "stroomt" op een ongecontroleerde manier en trekt heftig bij elke rempoging. Gloednieuwe banden vereisen bovendien een drukcontrole na 24 uur nadat u ze hebt geïnstalleerd en voor de eerste keer met matige snelheid hebt gereden 400 km, totdat voldoende hechting is verkregen (de vetlaag van de vulkanisatievorm van het loopvlak afwrijven).
Rijden met hoge snelheid versnelt bandenslijtage, evenzo, evenals plotseling remmen en accelereren en slippen in bochten. Om snel lange afstanden af te leggen, moet je de luchtdruk verhogen (o oke. 20 KPa), om overmatige opwarming van de banden te voorkomen. Voor de slechten, Pittige en rotsachtige wegen, het wordt aanbevolen om snelheid te verminderen en heel voorzichtig te zijn, om schade te voorkomen. Hoge stoepranden in steden hebben een soortgelijk effect. Vermijd ook om in vetvlekken te lopen, oliën, enz.. Alle vreemde voorwerpen die in het loopvlak zijn vastgeklemd, moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Goed om te onthouden, dat in de zomer, bij hoge omgevingstemperatuur, banden slijten sneller dan in de winter.
Banden die op de wielen van één as van het voertuig zijn gemonteerd, moeten dezelfde structuur en hetzelfde loopvlakpatroon hebben. Om veiligheidsredenen wordt het ook geaccepteerd, dat de minimale profieldiepte niet minder mag zijn dan 2 mm voor zomerbanden en 4 mm voor de winter. De aangegeven volgorde van naleving van de bandenselectiecriteria is als volgt:: gebruiksaanwijzing, laadindex, buitenste diameter, breedte, snelheidssymbool. De montage en demontage van banden moet worden uitgevoerd met behulp van gespecialiseerd gereedschap. Het vervangen van een band door een nieuwe moet ook gepaard gaan met ventielvervanging.
Banden moeten in koele ruimtes worden opgeslagen, droog, stofvrij, donker en luchtig, liefst bij een temperatuur van -5 tot + 35 ° C bij relatieve vochtigheid 50-80%, op een afstand van minstens 1 m van kachels en radiatoren. Bescherm ze tegen licht, vochtig, bijtende en petroleumstoffen.
De wijze van opslag moet zorgen voor bescherming tegen vervorming (langdurige opslag in rechtopstaande positie vereist regelmatige rotatie van de band om het contactpunt te veranderen). Je kunt ze ook stapelen tot 1,2 m (dit geldt ook voor complete wielen), omgekeerd wat? 6 weken. Na demontage van de velg dienen de banden voor een langere opslagperiode grondig te worden ontdaan van vuil, vet en roestsporen. Het is toegestaan om banden buiten gesloten ruimtes op te slaan, buitenshuis, maar niet langer dan een maand en bedekt met een doek, ze beschermen tegen de zonnestralen, vocht enz.. (of zelfs onder de afdak).