Constructie en werking van de versnellingsbak drie- en vierversnellingsbak (geleidelijk).
Mechanische versnellingsbakken met drie en vier versnellingen worden het meest gebruikt in personenauto's. Deze boxen, dankzij het gebruik van verschillende overbrengingsverhoudingen, maken het mogelijk om vooruit te rijden z 3 of 4 snelheden en achteruit gaan met één snelheid. Zeer zware auto's en speciale auto's hebben versnellingsbakken met een hoger aantal versnellingen.
Het versnellingsbakhuis is bevestigd aan het koppelingshuis, als verlengstuk en vormt meestal samen met de motor een gemeenschappelijk blok dat in de auto is gemonteerd.
De drieversnellingsbak bestaat uit een behuizing, de koppelingsas (voortbewegen), hoofdrol (gedreven), tussenas, tandwielen, as (gevecht) met achterversnelling en versnellingspook.
Het werkingsprincipe van een versnellingsbak met drie versnellingen. De koppelingsas van de versnellingsbak is aan het achterste uiteinde in de wand van het versnellingsbakhuis gemonteerd, het eindigt met een tandwiel met tandwieltanden. De hoofdas is gemonteerd in het verlengde van de koppelingsas, die de beweging naar de aandrijfwielen overbrengt. Deze as is aan één uiteinde in de koppelingsas gemonteerd, en het andere uiteinde in de wand van de behuizing van de behuizing. De hoofdas is longitudinaal gegroefd (uitgerust met multi-bodies), waarop twee verschuifbare tandwielen van verschillende diameter worden geschoven. Deze wielen zijn voorzien van flenzen, waarmee ze langs de schacht kunnen worden verplaatst. Ze hebben een vrije translatiebeweging langs de schacht, en omdraaien, ervoor zorgen dat de as draait. Het kleinere tandwiel is voorzien van een rechte vertanding, waarvan de hoektanden overeenkomen met de tanden op de koppelingsas. Dit heet. klauw koppeling.
Onder beide rollen, end-to-end in de wanden van de versnellingsbakbehuizing, er is een tussenas, uitgerust met stationaire tandwielen van verschillende diameters. De tussenas met zijn grootste tandwiel is permanent in aangrijping met het tandwiel van de koppelingsas.
De vierde as bevindt zich aan de zijkant van de tussenas aan de achterkant van de doos (as met een tandwiel) - achteruitversnelling. Het heeft een tandwiel dat constant in aangrijping is met het overeenkomstige tandwiel van de tussenas.
Inactief - neutraal. De aandrijving van de koppelingsas gaat naar de tussenas, maar de rotatie van de tussenas wordt niet overgebracht op de primaire as, omdat er geen tandwiel op de hoofdas ingrijpt met de tussenaswielen.
Eerste loop. Door de ingrijping van het grotere tandwiel op de hoofdas met het kleine tandwiel op de tussenas, wordt de beweging van de ingaande as via de tussenas overgebracht op de hoofdas. Vanwege het grootste verschil in wieldiameters is het een versnelling (de langzaamste, en tegelijkertijd de sterkste.
Tweede versnelling. Wanneer we het kleinere tandwiel langs de hoofdas schuiven en het koppelen met het overeenkomstige tandwiel op de tussenas, dan krijgen we de tweede versnelling - sneller. In dit geval heeft het tweede tandwiel op de hoofdas een kleinere diameter dan het tussentandwiel op de tussenas., vandaar dat het sneller draait dan de tussenas, maar nog niet zo snel als de krukas van de motor, omdat de overbrenging van rotatie een constant vertragingsmechanisme tussen de koppelingsas en de tussenas inhoudt. Dus we krijgen een hogere rijsnelheid, maar tegelijkertijd minder kracht op de aandrijfwielen van het voertuig.
Derde versnelling - direct. In dit geval is het tweede tandwiel op de hoofdas in elkaar grijpend met de binnenste tanden (hoektanden) met de aandrijfas gear, dat wil zeggen, de hoofdas van de versnellingsbak en de koppelingsas zijn direct verbonden;, en de tussenas, ook al draait het, het is niet betrokken bij de krachtoverbrenging;. Door de directe verbinding draait de hoofdas van de versnellingsbak met dezelfde snelheid als de krukas van de motor. Hierdoor wordt de hoogste rijsnelheid bereikt, maar tegelijkertijd de kleinste kracht op de aandrijfwielen van het voertuig.
Achter versnelling. Als het tandwiel op de hoofdas wordt bewogen ja, dat we ze ingrijpen met het rondsel van de achterste versnellingsas, dan introduceren we een tussenwiel tussen het wiel op de tussenas en het wiel op de hoofdas. We zullen dan de hoofdas draaien in de tegenovergestelde richting van de motorrotatie. Als gevolg hiervan keert dit de rotatie van de wielen van de auto om en laat de auto achteruit rijden.
De in gebruik zijnde vierversnellingsbak verschilt niet van de drieversnellingsbak. Door het aantal versnellingen te vergroten, is het mogelijk om vier versnellingen vooruit met verschillende snelheden te gebruiken.